Food From Holland

Food From Holland
Bezig met laden...

Nederlands eten

Was je in Nederland altijd gek op Nederlandse wafels? Of ben je een echte fan van hagelslag en kan je niet wachten om de smaak van een broodje met boter en hagelslag te proeven? Het is mogelijk! Bij de Dutch Expat Shop, dé online Nederlandse supermarkt, kun je terecht voor al jouw favoriete Nederlandse eten. Waar je ook in het buitenland zit, Dutch Expat Shop zorgt dat jij weer kunt genieten van je favoriete Nederlandse eten. Neem een kijkje en vindt meer dan 400 bekende merken voor de laagste prijzen. Introduceer jouw internationale collega’s of vrienden met typisch Nederlandse gerechten zoals 'ontbijtkoek’ of ‘beschuit met muisjes’. Van de Nederlandse wafelkoekjes tot aan chocoladehagelslag, je kunt al jouw Nederlandse eten direct online bij ons bestellen!

Zoet of hartig: De beste Nederlandse snacks

De Nederlanders kennen veel verschillende populaire snacks. Wanneer je door de straten loopt vind je op bijna elke hoek van de stad wel een snackbar. Veel van de populairste snacks zijn dan ook gefrituurd. Eén ding is zeker, typisch Nederlands eten is heel anders dan de traditionele gerechten in andere landen. Dit maakt het echter wel altijd weer een bijzondere, unieke ervaring.

 

Als we denken aan een typisch Nederlandse gefrituurde snack is een van de eerste snacks die bij ons in gedachten opkomt naast de kroket toch wel echt de bitterbal. Beiden snacks bevatten een heerlijke vulling van een ragout, meestal bestaande uit vlees, waarna ze in broodkruimels gerold worden. Eenmaal in de frituur geweest zijn de snacks helemaal klaar om te eten; je hebt een heerlijke knapperige buitenkant en een zachte warme smeuïge binnenkant. Praktisch gezien is het enige echte grote verschil tussen de kroket en de bitterbal de vorm. De kroket is cilindervormig terwijl de bitterbal natuurlijk een balletje is. Laten we eerlijk zijn, bij het denken aan bitterballen hebben we gelijk zin om lekker te borrelen op het terras!

 

Naast de bitterbal en kroket is er nog een andere gefrituurde snack nergens zo populair als in Nederland. We hebben het natuurlijk over kibbelingen. Vooral aan de kust of bij de havens zijn de kibbelingen razend populair maar ook op de markten in de steden worden deze gefrituurde snacks veelvuldig gekozen. De kibbeling maak je door stukjes vis te dippen in beslag en daarna te frituren totdat ze goudbruin zijn. Het wordt meestal geserveerd met knoflook- of remouladesaus.

 

Om nog even bij de vis te blijven, we willen de rauwe haring natuurlijk niet overslaan. De meeste Nederlanders worden ontzettend enthousiast wanneer ze aan buitenlanders hun favoriete rauwe haring kunnen laten zien en kunnen laten proeven. Dat moet natuurlijk wel op de traditionele Nederlandse manier: aan het staartje op de kop bungelend, van onder naar boven eten. Als je niet zo’n fan bent van de vis vasthouden kun je deze heerlijke gezouten delicatesse natuurlijk ook lekker met wat augurk en ui op een broodje eten.

 

Het kaasbroodje is ook een typisch Nederlandse snack. Dit hartige broodje gevuld met kaas wordt vaak als lunch of tussendoortje gegeten. Je vindt het kaasbroodje in praktisch elke supermarkt maar je kan het ook vinden bij de vele bakkerijen die Nederland telt. Het kaasbroodje is een heerlijk hartig broodje gevuld met Nederlands favoriet: kaas. Het broodje wordt gebakken in de oven om zo de buitenkant lekker krokant te bakken en de kaas te laten smelten zodat de binnenkant zacht en smeuïg wordt.

Cake, taart, koekjes en gebak

Nederland staat, naast de overheerlijke hartige snacks, ook bekend om zijn heerlijke cakes, koekjes en gebak.  Stroopwafels zijn hier een goed voorbeeld van. Deze dunne wafels met een laag stroop ertussen vind je vers gemaakt op de markt of voorverpakt in alle supermarkten. Wanneer je ze op de markt koopt bij een kraampje krijg je ze meestal vers en warm, dit maakt de stroopwafel extra lekker. Om in de winkel gekochte stroopwafels op te warmen, leggen de Nederlanders ze vaak gewoon een paar minuten op hun thee of koffie - om de stroop zacht te laten worden.

 

Poffertjes zijn ook een traditioneel Nederlands gerecht. Dit gerecht dateert uit het midden van de jaren 1700. Je kan het zien als kleine pannenkoekjes, het enige verschil is dat er aan de poffertjes gist wordt toegevoegd en ze niet zo gaar worden gebakken als de grotere broer. De poffertjes worden meestal geserveerd met poedersuiker en boter en soms ook met een chocoladesaus. Ze zijn vaak te vinden op allerlei festiviteiten en zijn vooral populair in de winter.

 

We hadden het er net al even over maar naast poffertjes eten de Nederlanders ook heel veel pannenkoeken. De Nederlandse pannenkoeken hoeven echter niet per se zoet te zijn, maar kunnen ook hartig zijn met kaas, ham of spek. Over het algemeen bevatten de Nederlandse pannenkoeken geen gist of bakpoeder, waardoor ze een stuk platter zijn dan andere soorten pannenkoeken. Een populaire versie zijn de appel-spekpannenkoeken, die een goede balans tussen zoet en hartig bieden.

 

De Nederlandse appeltaart is toch met stipt op nummer een de meest traditionele taart op Nederlandse verjaardagen. De typische Nederlandse appeltaart heeft een dikke stevige korst. Ook wordt er met het deeg van de bodem een patroon gelegd over de cake heen waardoor de bovenkant van de taart ook deels belegd is met deeg. De vulling van de Nederlandse appeltaart wordt gemaakt van appels en kaneel. Optioneel worden er soms ook rozijnen of amandelspijs aan toegevoegd.

Ontbijt

Brood is het meest typerende ontbijt in Nederland. Dit klinkt misschien een beetje saai maar het is eigenlijk juist het tegenovergestelde. Er zijn zoveel verschillende soorten broodbeleg dat je eindeloze variaties kan maken en je elke dag een heel ander soort broodje kan eten. Of je nou van zoet of hartig houdt, er is voor iedereen wel een lekker soort beleg te vinden. Nederlanders hebben over het algemeen wel een paar favoriete opties als het gaat om broodbeleg. Een van de meest gekozen keuzes is hagelslag – chocolade stukjes die in vele soorten, maten en smaken komen. Door een laagje boter of pindakaas op je brood te smeren zorg je ervoor dat de hagelslag blijft vastplakken aan je broodje. Speculoos is tegenwoordig ook een erg in trek bij de Nederlanders. Het is qua vorm net een soort pindakaas of chocoladepasta maar smaakt naar de oh zo bekende speculaas kaneelkoekjes.

Eén product dat absoluut niet op de ontbijttafel mag ontbreken in Nederland is kaas. De Nederlanders zijn fan van hen Gouda kaas. Deze kaas is vernoemd naar de stad Gouda die in het westen van het land ligt. Eigenlijk zijn bijna alle soorten kaas wel populair in Nederland. Nederlanders zijn echte kaas-eters. Of het nou koekaas is of geitenkaas, je vindt altijd wel één soort kaas in de koelkast van een Nederlands huishouden.

Voor degenen die niet van brood houden hebben de Nederlanders genoeg andere opties voor het ontbijt, zoals zuivel. Iets typisch Nederlands is Vla. Het is een dikvloeibaar zuivelproduct en wordt gemaakt dat gemaakt van melk, bindmiddel, eieren, suiker en zoetstoffen die de smaak bepalen. Je hebt keuze uit bijvoorbeeld smaken als vanille-, chocolade-, karamel-, appel-kaneel- of frambozenvla.

Ontbijtkoek is ook iets heel traditioneels in Nederland. Het is gekruide cake die je bij het ontbijt eet of als tussendoortje bij de koffie of thee. Het is veel zoeter dan normaal brood en door het roggemeel dat gebruikt wordt is de structuur meer als een cake dan als brood. De plak cake komt in allerlei verschillende vormen en wordt vaak gegeten met een laag boter.

Lunch

Traditioneel gezien eten de Nederlanders als lunch vaak hetzelfde als wat ze eten voor het ontbijt: brood. Door de verschillende manieren waarop je een broodje kan bereiden (zoet, hartig, geroosterd, gegrild) kun je prima variëren met twee keer brood op een dag.

Dinner

Een van de meest traditionele Nederlandse gerechten is toch wel de stamppot. Stamppot is een mix van groente en geplette aardappel wat samen een geheel wordt. Je kan oneindig veel combinaties verzinnen als het gaat om stamppot. De favoriete varianten zijn stamppot met bloemkool, stamppot met biet, stamppot met prei of stamppot met kool, zoals boerenkool of zuurkool. Hutspot is ook uitermate populair bij de Nederlanders. Deze stamppot is een mix tussen wortelen, ui en aardappel. Vaak wordt de stamppot geserveerd met een stuk worst, een sukadelapje of rookworst en daarnaast met jus. Sommige mensen vinden het lekker om een tropisch sfeertje aan hen stamppot te geven door fruit als appel of ananas toe te voegen, hierdoor krijgt de stamppot ineens een extra smaak dimensie. De stamppot wordt vooral in de wintermaanden veel door de Nederlanders gegeten.

Naast stamppot is snert of erwtensoep ook erg populair in Nederland. Het is een dikke soep gemaakt van voornamelijk erwten in combinatie met andere wintergroenten zoals wortel. Het wordt geserveerd met rookworst en je krijgt er vaak een plak roggebrood met boter en spek bij.

Nederlandse ‘feest’-gerechten

Alle grote feestdagen in Nederland hebben ook ieder zo zijn eigen traditionele gerechten om het mee te vieren. De belangrijkste feestdagen in Nederland zijn Koningsdag, Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw.

Eten op Koningsdag

Om de verjaardag van de koning te vieren eten we in Nederland de ‘oranje tompoes’. Voor degenen die niet weten wat een tompoes is: een tompoes bestaat uit drie verschillende lagen. Allereerst een laagje bladerdeeg, in het midden een custard achtige crème vulling en boven op een gekleurde glazuurlaag. Normaal zijn de tompoezen roze van kleur maar speciaal voor de verjaardag van de koning zijn de tompoezen op Koningsdag oranje.

Een andere zoetigheid die op Koningsdag gegeten wordt is het oranje cakeje. Het zijn licht gekruide cakejes met sinaasappelschil. Dit maakt ook dat de cakejes ‘oranje cakejes’ heten. Grappig genoeg is, ondanks de naam van deze cakejes, de kleur van de glazuurlaag vaak roze in plaats van oranje.

Een andere veel gegeten snack tijdens Koningsdag, of eigenlijk tijdens elke feestdag in Nederland, is de kaas- of borrelplank. Wanneer het een kaasplank betreft komt er een plank met allerlei verschillende soorten kaas op tafel te staan. Vaak worden hier noten en appel/perenstroop of bijvoorbeeld vijgenbrood bij geserveerd voor een goede balans tussen zoet en hartig. Een borrelplank is juist weer iets uitgebreider van soort. Vaak wordt deze geserveerd met een tal van verschillende soorten hapjes. Zo heb je bijvoorbeeld worstjes, kaasjes, nootjes, olijven etc. De perfecte snacks voor bij een alcoholische versnapering en heel gezellig om te delen met vrienden of familie.

Sinterklaas

Sinterklaas is eigenlijk een Nederlandse variant op de Amerikaanse ‘Santa Claus’. Eén van de meest gekregen cadeautjes die mensen van de goedheiligman krijgen is de chocoladeletter. De eerste letter van je voornaam, gemaakt van massief chocola.

Naast de chocoladeletter zijn er ook pepernoten. Je kan de pepernoten zien als kleine kruidige koekjes. De kruiden die gebruikt worden zijn vaak een combinatie van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper. De pepernoot is met stipt op nummer één het meest gegeten traditionele snoepgoed tijdens Sinterklaas. In de sinterklaasperiode (en eigenlijk ook al wel ver daarvoor) kun je de pepernoten bij iedere supermarkt en HEMA krijgen.

Speculaas wordt ontzettend veel als kruid gebruikt tijdens de Sinterklaas- en winterperiode. Het wordt gebruikt in bijvoorbeeld gebak als appeltaart maar ook in koekjes komt het vaak terug. Speculaas koekjes smaken best wel hetzelfde als de pepernoten alleen hebben ze een hele andere vorm. Ze bevatten veelal wel dezelfde ingrediënten.

Wat Nederland eet met Kerstmis en oud & nieuw

Een typisch Nederlandse manier van dineren rond de kerstdagen is om samen te gaan gourmetten. Je kan het zien als een indoor barbecue of grillplaat. De mensen aan tafel delen per 4 of 6 een grillplaat waar ze het eten naar keuze op kunnen grillen. Er staan vaak allemaal bakjes met verschillende soorten vlees en vis en groenten op tafel. Vaak wordt er veel stokbrood bij gegeten met lekkere dips en sausjes. Het gourmetten duurt altijd ontzettend lang omdat elk klein stukje vlees gegaard wordt op de plaat en er nou eenmaal maar zoveel plek is als dat er is. Door de gezellige sfeer rond Kerstmis is het gelukkig totaal niet erg om lekker lang te tafelen. Het past bij het idee van Kerstmis – Gezellig samenkomen, quality time doorbrengen met familie, vrienden en naasten.

Een typisch traditioneel Nederlands gerecht wat voornamelijk rond oud en nieuw gegeten wordt is de oliebol. De oliebollen zijn eigenlijk platgezegd gefrituurde deegballen, soms gevuld met appel en rozijnen en bijna altijd geserveerd met poedersuiker. Het is een echte zoete guilty pleasure en wanneer de tijd is aangebroken geniet iedereen met volle teugen van de oliebol.

Tot slot eindigen we met de kerststol. Dit heerlijke zoete brood met rozijnen, amandelen en amandelspijs wordt met name rond Pasen (paasstol) en Kerstmis (kerststol) geserveerd.  Met een laag boter en poedersuiker is deze lekkernij voor bijna niemand te weerstaan. Je kan de amandelspijs ook nog eens uitsmeren om nog meer te kunnen genieten van de romige smaak ervan.